Welkom bij rdzl. Je dagelijkse portie raadsels, puzzels en breinbrekers.

Vandaag is het 22 January 2025

Voeg toe via:

Luchtige vragen - wetenschaps rdzl

Moeilijkheid: 

   Waardering: 2.7/5.0

Deel dit rdzl:  

Waarom is de lucht meestal blauw gekleurd? En hoe kan het dat de lucht opeens rood wordt als de zon ondergaat? Waarom zie je die rode kleur alleen bij een zonsop- of ondergang en niet overdag? de lucht

Uitleg

Licht dat van de zon komt bestaat uit verschillende kleuren: rood, oranje, geel, groen en blauw. Die kleuren kan je bijvoorbeeld zien in een regenboog. Het enige verschil tussen blauw en rood licht is de golflengte; blauw licht heeft een kortere golflengte dan rood licht.

Als je naar een voorwerp kijkt, bijvoorbeeld een rood boek, dan is dat boek voor jouw rood omdat alleen rood licht wordt gereflecteerd. Zo gaat het eigenlijk ook met de lucht. Lucht bestaat voornamelijk uit zuurstof- en stikstofmoleculen. Dit zijn hele kleine deeltjes. Hoe korter de golflengte, hoe beter het licht die moleculen 'voelt'. En dus omdat blauw licht een kortere golflengte heeft dan rood licht, wordt er meer blauw licht door de luchtmoleculen verstrooid, (oftewel gereflecteerd). Als je naar de lucht kijkt is het licht dat in je oog komt verstrooid door de luchtmoleculen, dus zie je de lucht als blauw.

Bij een zonsonder- of opgang werkt dat precies andersom. Dan zie je als je richting de zon kijkt vooral licht dat niet gereflecteerd wordt, maar doorgelaten. Dat is dus vooral het rode licht, en dus is een zonsonder- of opgang rood gekleurd.

Overdag zie je die rode kleur niet echt als je naar de zon kijkt. Dat komt omdat de zon overdag hoger staat, daardoor leggen de lichtstralen een kortere afstand door de lucht af, waardoor het effect van de verstrooing kleiner is. Zo klein dat je het niet opmerkt dat de lucht rondom de zon ietsje roder moet zijn.